Male på tekstil

Postet av IEX Collaborator den

Kan jeg male på tekstil?
Svært ofte får vi som forhandler Nordic Chic Kalkmaling spørsmål om man kan male på tekstil, lær, skai osv.
Svaret er enkelt. JA! Det kan du.
Men sett deg inn i noen enkle tips først.
Nordic Chic Kalkmaling er først og fremst en møbel og interiørmaling.
Ikke en tekstilmaling.
Men, mange av oss har funnet ut at den egner seg ypperlig til å male tekstil også! Den fester jo på alt! Og den er så holdbar!
Det finnes et hav av muligheter og det finnes et hav av tips til hvordan det skal gjøres. Mange av tipsene er veldig gode. Her har jeg skrevet noen av mine tips.
Før du begynner:
Først må møbelet være rent og tørt samt helt uten fett/olje rester.

Før du begynner kan det også være en idé å skaffe seg en spruteflaske til vann som gir en myk og jevn vannsprut. Denne kan du bruke så malingen ikke tørker for fort for deg mens du maler.

Bland ut med vann!

 Det enkleste er å blande ut malingen med ca 30-40% vann, så den blir skikkelig flytende. Dekk gulvet godt der du skal stå og male 😃

På møbler med sete bør du trykke stolputen godt ned på midten, så du kommer nedi alle kriker og kroker med malingen på sidene.

Hvor mye maling og voks trenger jeg ?

Det er svært vanskelig å forutse. En tommelfinger regel er at på tekstil kan du regne med ca dobbelt så mye som på forseglet overflate. Men det kommer helt an på hvor mye tekstilen suger og på hvordan du maler :D 

VÆR OBS!

Grove tekstiler som ull og velur vil trekke mye maling og er derfor svært krevende å få myke. Hvis du går løs på et slikt prosjekt, så anbefaler jeg at du bruker en svamp med sandpapirside eller skuresvamp og masserer inn den utvannede malingen og gjør det samme med voksen tilslutt. 

Slik gjør du:

  1. Bruk en god pensel og mal tekstilen med den utvannede blandingen. La tørke til neste dag.
  2. Bruk et fint sandpapir og puss lett over og mykgjør fibrene på denne måten samtidig som du evt fjerner klumper.
  3. Støvsug forsiktig pga pussestøv også gjentar du prosessen daglig til du er fornøyd. 2-3 strøk pleier normalt å holde. Det siste strøket pleier jeg ikke å pusse.
  4. Når tekstilen har tørket i minst ett døgn etter siste strøk kan du påføre klar voks. Denne hever fargen en nyanse og mykgjør all tekstil samt beskytter malingen på hele stolen.

Voksen kan du påføre i 2-3 veldig tynne lag (vent en time imellom hvert strøk voks). Her kan du feks påføre med pensel og tørke av overskuddet med ei lo-fri fille (feks. gammel t-skjorte).

La herde!

Jo flere døgn voksen får herde før du tar tekstilen i bruk, jo bedre er det. Har man tykt lag med voks kan det være lurt å vente minst ei hel uke

 Dersom stolputen er veldig løs og myk, så kan malingen sprekke opp litt. Det er sjelden, men kan være greit å være klar over.

Et eksempel:

Denne stolen trengte litt hjelp og jeg er ingen møbeltapetserer (Oppdaget nemlig at det ikke holder å ta ett kurs i møbeltapetsering, man trenger mange...) Dessuten kan det være kostbart å trekke om.

Å male møbler er gjenbruk. Vi tenker på helsen, miljøet og lommeboka når vi velger Nordic Chic Kalkmaling fremfor å kjøpe nytt.

Jeg valgte fargen Lovely Duckling til stolen, så straks jeg hadde tråklet på plass kantbånd som hang og slang, så satte jeg igang å male. Ca 40% vann og 60% maling. Det er lurt å blande ut med vann i en annen beholder i tilfelle man får tatt oppi for mye vann i spannet... Jeg malte et nytt strøk dagen etter og 3. dagen malte jeg bare noen få steder som det var behov. 

4. dagen la jeg på klar voks, 2 tynne strøk. 3 dager senere tok jeg den i daglig bruk.

Etter ca et halvår med daglig bruk, la jeg på et tynt strøk med klar voks igjen.

Slik ble den som nymalt og vokset. Bena ble malt i Nordic Chic Hvit. Bordet ble også malt i fargen Lovely Duckling. Det etterbehandlet jeg med Topcoat (lakk)

 

Når stolen etterhvert fikk flytte inn, så ble veggene også malt i fargen Lovely Duckling. Da i Nordic Chic Wall.

 

For moroskyld tok jeg også en av min sønns gamle trøyer og lekte litt med. Den hadde vært hvit en gang. Denne ble ikke pen, men det er jo min egen feil som prøvde så mye på en og samme trøye. Men det var gøy!!

Nå kan jeg jo bruke en fin sjablong og male mønster på noen kjedelige gardiner, puter og duker :D 

Jeg blandet 2 dl Nordic Chic Kalkmaling i ei bøtte med ca 5 liter vann og rørte godt ut. Så krøllet jeg trøyen sammen, satt strikk rundt og la den i vannet noen timer. Først med rosa, så med lyseblå. Deretter vasket jeg den i maskin på 30 grader.

Satt en strikk rundt og la den i malingsvann

 

Slik så den ut etter rosamalingen med "batikk".

Da den var tørr, la jeg på en krokodille sjablong og malte med malingsrulle i skumgummi over med dempet sort maling veldig lite utvannet (fargen heter Slate) og tilslutt når den var tørr tok jeg en sjablong med det britiske flagget og malte i fargen Blue Eyes. Den fikk så ligge å tørke til dagen etter.

På dette bildet var den vasket 3 ganger i maskin på 30 grader. Sitter som bare det.

Håper du ble klokere og kanskje også litt inspirert? Takk for at du ville lese :) Hilsen Lise 


Del dette innlegget← Eldre innlegg Nyere innlegg →