Forbehandling og maling av ulike overflater og til ulik bruk.

Postet av Lise lise@snekkerudbua.no den

Jeg skal prøve å gi noen råd ut ifra min erfaring.  For å være tydelig: Jeg snakker om Furniturepaint (ikke O&M eller Wall eller Woody etc i denne bloggen).

Malt lamintgulv 

(På bildet over ser du malt laminatgulv)

 

Møbelmalingen er i utgangspunktet produsert for treverk. Men er kjent fordi erfaringen viser at den fester seg uten forarbeid til de fleste overflater.

Aller først: Mange møbler, særlig eldre møbler, ble satt inn med olje for vedlikehold flere ganger. Derfor har møblene også holdt seg så fine i treverket i mange år. Olje og voks er supre produkter for å vedlikeholde og beskytte treverk. Men ofte ble også lakkede møbler i gamle dager satt inn med olje. Dermed kan det være vanskelig å vite hvilke møbler som noen gang har vært oljet. Det er en svært kjedelig opplevelse å finne ut dagen etter at du har malt. At oljen fra 1940 kommer ut til overflaten og har blødd gjennom malingen og laget stygge skjolder. Dersom oljen er av nyere dato, så blir det i tillegg vanskelig å male, for malingen fester ikke på olje/fett/silikon. Gamle tørre møbler fester den godt på. Men gammel olje blør da gjerne ut gjennom maling.  Dersom du mistenker eller kjenner til at møbelet har vært satt inn med olje, så anbefaler jeg deg å vaske godt med Prep & Clean og gjerne pensle på 2 tynne strøk med Primer før maling. Primer skal pusses lett over før maling når den er tørr. For å finne ut om møbelet er oljet tidligere, så kan du male et lite område først og la stå til dagen etter for å se om det er blitt skjolder eller misfarge.

Hvis møbelet/gjenstanden  bare skal være til pynt og ikke til veldig hard bruk trenger vi ingen forbehandling. Hvis de malte møblene, dekoren eller gulvet etc må tåle hard bruk, og ikke kun er til dekorasjonsformål, ville jeg pusse og/eller grunne før maling bare for å være sikker på at den tåler hard bruk og er veldig slitesterk.

Malt glass og sølvplett

(På bildet over ser du malte glassflasker og sølvplett lysestake)

Melamin/Plast/marmor/keramiske fliser/Ikea-møbler: Jeg har aldri prøvd å male melamin. Men jeg tror det er en matt og en skinnende versjon av flere av disse materialene. Den matte versjonen ville sannsynligvis ikke vært noe problem å male uten prep på noen av disse. Jeg synes at de blanke, veldig harde materialene ofte er for harde til godt feste, og trenger lett sliping først. Akkurat som plast. Matt plast = ikke noe problem. Hard, skinnende plast= fester seg, men tåler kanskje ikke hard bruk uten å pusse først. For pynt/dekor=ingen problem uansett!

Laminat : Ligner litt på lakkerte møbler i overflaten! Malingen fester vanligvis uten forarbeid på laminat dersom laminaten ikke er overflatebehandlet med noe spesielt avvisende.

sterk oljemaling ville jeg nok slipt overflaten litt før maling. Ikke slip overflaten helt, men gjør den litt matt. Puss lett.

Hvis malingen er gammeldags linoljemaling, så er det dessverre ikke mulig. Ingenting fester seg til det.

Men jeg har malt vanlig sterk oljemaling. Trappen min hadde en hard oljemalt overflate. Jeg pusset den lett, og malte med Furniturepaint og 3 tynne strøk med Topcoat for 4 år siden. Den er like fin.

Trapp malt i fargen Sage, lysegrønn

(På bildet over ser du min trapp som er malt i fargen Sage)

Noen materialer, som skinnende fliser, noen få IKEA-møbler, og noe glasert keramikk og steintøy er forseglet med litt fett/olje/silikon eller lignende overflatebehandling (jeg vet ikke navnet). Jeg ville vasket disse med noe sterkt, som rødsprit eller lignende før maling.

Ønsker du å komme igang med maling, men er usikker på om du vet nok? Da kan du lese en enkel ABC for å komme igang her.

Eller kanskje du vil male med Nordic Chics Outdoor & More maling? Da kan du lese litt om den her.

Jeg håper noe av dette var nyttig lesing! Lykke til med ditt maleprosjekt! 

Klem fra Lise


Del dette innlegget← Eldre innlegg