Der det hele begynte

Postet av Lise lise@snekkerudbua.no den

Fra tid til annen er det noen som spør meg hvordan det hele startet med Nordic Chic i Norge. Så jeg har forsøkt å skrive ned litt historie her.

Den røde bua til høyre for huset er den opprinnelige Snekkerudbua, gårdsbutikken.

(Den røde bua til høyre for huset er den opprinnelige gårdsbutikken, Snekkerudbua)


I 2012 da jeg først oppdaget Kalkmaling i et interiørmagasin, var jeg helt grønn! Men jeg ble så fasinert av tanken på å kunne male på tekstil! Var det virkelig mulig? Så jeg bestilte mitt første spann på nett! Dette måtte jo prøves. Min eneste erfaring med kalkmaling på det tidspunktet var å kalke låvevegger som ungjente.

Dermed gikk jeg til innkjøp av et antall godt brukte Rokokko møbler med tekstil som skulle fornyes.

Dette var gøy! Og jeg kjøpte mer og mer Kalkmaling i ulike butikker og nettbutikker. De fleste hadde ulike merkenavn og jeg begynte etter hvert å forstå at her var det store forskjeller. Jeg trodde Kalkmaling var Kalkmaling. Skulle det være så store forskjeller da? Jeg prøvde alle merkene som fantes på markedet i over 3 år. Helt dilla!

De erfaringene jeg gjorde i disse 3 årene var så varierende. Noen typer kalkmaling var helt tyntflytende, nesten som vann, og noen var så tykke at jeg nesten ikke klarte å røre dem ut.

Noen ble «vasket av» når jeg skulle ta på voks. Noen krakelerte, flasset av og sprakk opp. Noen av merkene jeg malte med smittet av på klærne når jeg kom borti selv om det var herdet. Akkurat som kritt. Veldig upraktisk når jeg hadde malt stoler og sofaer. Noen typer var også altfor lette å pusse ned med sandpapir.

 Skulle lært litt FØR jeg begynte

Da var det sent men godt at jeg endelig begynte å lese, google og ta kurs om kalkmaling!

Jeg lærte at kalkmaling ikke var noe revolusjonerende nytt, men faktisk kom til Norge på 1600- tallet. Men som du kanskje vet, så har den utviklet seg ganske mye siden den gang. Mange har erfaring med å kalke murvegger på bondegård slik som jeg gjorde som ungjente, og tror at det er slik maling vi maler møblene med. Men det er det altså ikke.

 Kalk er bare en liten ingrediens i kalkmalingen vi bruker i dag.. Og det eneste de fleste av disse merkene med kalkmaling har til felles er nettopp denne ingrediensen. Altså kalk i varierende mengde. Noen merker inneholder ikke kalk heller og kaller seg maling med kalkeffekt. Noen er laget for vegg, og noen for møbler. Noen for jevnt resultat og noen for skjolder.

Her er det veldig lurt å spørre riktig forhandler når du lurer på råd. Når jeg har spørsmål om en Toyota, så stopper jeg ikke innom en Ford forhandler. Bil er ikke alltid bil. 

En gang jeg stakk innom en byggevarehandel for å kjøpe en skumgummirulle, så kom jeg i prat med den ansatte i butikken. Jeg fortalte at jeg skulle male med kalkmaling. Da sperret damen som hjalp meg opp øynene og spurte om jeg hadde maske, briller og hansker og om jeg visste at jeg måtte lufte godt. Hun ble naturligvis usikker da jeg sa at jeg ikke trenger dette, for jeg maler med Nordic Chic. Den er ikke helsefarlig, lukter ikke og inneholder ingen giftstoffer. Den inneholder bl.a. knust marmor og er miljøvennlig. Denne kunne hun ikke gi meg veiledning i. Naturlig nok, for de solgte jo ikke denne typen kalkmaling.

 

Ut av landet

I 2016 startet jeg gårdsbutikk hjemme på egen gård. Gården vår heter Snekkerud Gård, så butikken fikk navnet Snekkerudbua. Jeg kalkmalte og solgte møbler, malte kunders møbler og begynte etter hvert å selge kalkmaling også. Tidlig i 2017 begynte jeg å lete etter et merke kalkmaling hvor jeg kunne stå inne for innholdet og kvaliteten. Jeg forstod at jeg måtte lete utenfor Norge og var i tvil om det egentlig fantes et så rent produkt etter å ha prøvd det meste i en 4 års periode på det tidspunktet.

Det var viktig for meg at aktøren var seriøs, at hverken maling, voks eller lakk inneholdt vond lukt eller giftstoffer. At det var miljøvennlig og ikke helseskadelig. Men jeg trodde egentlig ikke at det fantes «både pose og sekk» på markedet.

 

Så fant jeg Nordic Chic

Da jeg etterhvert fant Nordic Chic via Google, var jeg veldig skeptisk til at det kunne være så bra som det jeg leste på deres nettside. Så jeg bestilte produktene inn til Norge og prøvde dem godt ut i flere måneder. Da ble jeg veldig imponert! Så jeg tok med meg ei god venninne og reiste til Danmark for å besøke grossisten.

 Et fantastisk hyggelig ektepar tok varmt imot oss. De bodde på en stor idyllisk gård i Gillelje og drev økologisk landbruk. Det var tydelig at de var opptatt av både helse og miljø. Og deres hjem var vakkert innredet i Herregårdsstil hvor det meste var malt med Nordic Chic Furniturepaint. Gulv, vegger, spisebord, bokhyller, skjenker, badet osv, osv. Imponerende!

Etter en tid hvor jeg skulle overbevise min mann om at dette virket solid og bra, så inviterte vi grossistene Mette og Garry B. McHale hjem til vår gård i Norge. Og dette var starten på et svært godt samarbeid og vennskap som skulle vise seg å vare.

Jeg startet med å ta inn litt varer til min egen nettbutikk, Snekkerudbua. Men det tok ikke lang tid før flere butikker oppdaget produktet og kontaktet meg, kunder forelsket seg i varene akkurat som jeg selv hadde gjort. Ryktet spredte seg! Og mer enn noe annet elsker jeg å få meldinger fra kunder og forhandlere som kan fortelle at maling med Nordic Chic Kalkmaling er rehabiliterende og gir livskvalitet på en helt ny måte. Jeg tror alle mennesker har en eller annen form for skapertrang. Vi liker å se ødelagt bli reparert. At gammelt og slitt blir som nytt. At søppel kan få ny status som favorittmøbel. Vi liker å fornye hjemmene våre. Det trenger ikke alltid være vanskelig eller nytt og kostbart. Det gjør noe med samvittigheten vår når vi vet at produktene er rene, frie for giftstoffer, godkjent for barnerommet og gode for miljøet.

Som distributør og Kalkmaler er det disse tingene som gjør at jeg elsker jobben min. Positive tilbakemeldinger fra fornøyde kunder og vissheten om at vi maler verden litt grønnere.

Tusen takk til alle dere der ute som heier, fremsnakker oss, følger oss på sosiale medier og viser oss deres maleprosjekter. Det er dere som skaper trivsel og inspirasjon i min hverdag!

Varme klemmer fra

Lise Erøy

Nordic Chic Kalkmaling Norge

(Bilde av Lise fra 2019 da lageret var en liten butikk i Mysen sentrum i ett år)

Ønsker du å lese hvordan det hele startet for Grossisten, så kan du lese litt om det ved å trykke her :) 

Den gang jeg begynte fantes Nordic Chic kun i Danmark, Sverige og Finnland. I dag selges Nordic Chic i butikker både i Skandinavia, Europa, USA, Australia og vokser stadig. Varene pakkes fortsatt fra lageret hjemme på gården til Mette og Garry, og det er dem selv som står for det meste av pakkingen. Det er spennende å være en del av Nordic Chic og følge veksten fra en enkel idé til virkelighet. 

 


Del dette innlegget← Eldre innlegg Nyere innlegg →