ABC om Nordic Chic Kalkmaling og forsegling

Postet av IEX Collaborator den

Før du begynner kan det være lurt å lese litt grunnleggende informasjon om produktene. 

 Alle våre produkter er miljøvennlig, VOC fri, godkjent for barnemøbler, ikke helseskadelige, luktsvake og av høyeste kvalitet.

Nordic Chic malingen fester på alle overflater uten pussing og annen forbehandling og sitter godt. I utgangspunktet er denne laget som møbel- og interiørmaling. Men mange bruker den også på vegg, tekstil, fliser, hagemøbler og alle typer gulv.

 

 OBS:

Kalkamlings eneste fiende er olje/fett/silikon!

Er møbelet oljet? Vask det nøye med grovrent og bruk sperregrunn før du maler. Olje (Og kvist) vil nemlig blø gjennom malingen. Mange har også god effekt av å bruke topcoat to strøk etter grundig rengjøring i stedet for sperregrunn.

 

Farger:

Alle fargene kan blandes med hverandre hvis du ønsker det. Husk da å alltid ha den lyseste som base og tilsette den mørkeste litt og litt. Ellers må du kanskje blande veldig store mengder for å få ønsket farge.

 

 Er malingen tykk?  Rør GODT. Den tåler ikke frost!

Tips: Ha litt av malingen over i en isboks eller et gammelt syltetøyglass for eksempel. Så kan du ha i litt og litt vann til du får den beste konsistensen for deg.

Husk: Aldri ha vann rett i boksen. Tenk om du får tatt for mye vann i…. Og jo mer vann, jo flere strøk….

 

Skal du bygge mønster med malingen?

Gamle slitte, grove pensler gir kuul effekt!

Bruk gjerne en sjablong. For 3D effekt kan man blande inn div gipsmasser, men man kan ogå male mønstereti sjablongen oppå hverandre i flere strøk for å skape 3D effekt.

 

 Vi forsegler malte flater 

Når malingen har tørket, anbefaler vi å smøre på voks eller lakk for beskyttelse og vannavstøt. Dette er for å beskytte det som er malt og gjøre det mulig å rengjøre og tåle røffere bruk. Om du bruker voks eller lakk er en smakssak. Men voksen kan du ”buffe” eller polere med ei tørr bomullsfille dersom du vil ha blankt resultat. Ellers er voksen matt som malingen. Den løfter fargen en nyanse og gjør resultatet veldig lekkert. Etter noen måneders bruk kan det være lurt å smøre på et nytt lag voks for vedlikehold.

 Dersom du maler flater som skal tåle mye vask, være i våtrom, utendørs, gulv eller kjøkken, så anbefaler vi å avslutte med vår Nordic Chic Topcoat.

 

Ønsker du glatt resultat?

Bruk gode pensler for glatt resultat. Litt vann på penselen, eller i malingen hjelper. Du vil merke hvor mye lettere penselen sklir når den er våt. Et godt tips er å bruke en sprayflaske med vann som gir myk og god stråle (som hos frisøren). Selv om malingen ser lysere ut der hvor du har på vann, så blir det ikke fargeforskjell når det tørker. Vi har knallgode pensler for kalkmaling fra Nordic Chic For større flater med glatt resultat er det aller beste skumgummirulle og evt fint sandpapir.

 

 Skal du male tekstil?

 Her er det lurt å ha god tid! Det er herlig å ha muligheten til å fornye gamle møbler i tekstil uten å måtte trekke om. Men dette er vanligvis ikke fort gjort selv om det ikke er vanskelig heller. Husk: Vann malingen GODT ut. Ca 30- 50 % maling og resten vann. Rør veldig godt og med jevne mellomrom. Mal tekstilen et tynt strøk. La tørke til neste dag og børst gjerne tekstilen med en litt stiv kost eller sandpapir før du tar neste strøk. Dette for å unngå at tekstilen blir stivere enn nødvendig. Gjenta prosessen helt til du har fått ønsket farge. -Avslutt med to til tre tynne lag med clear wax med 3 timer herdetid mellom lagene. Smør voksen på med pensel eller bomullsfille. Voksen gjør malingen mer slitesterk, vannavstøtende og løfter fargen en nyanse. La møbelet alltid herde i minst 24 timer før du tar det i bruk. -Vær obs på at myke puter/seter som skal sittes på kan krakkelere. Men det kan også bli veldig stilig. - Vær obs på at tekstiler som cordfløyel og velur er meget sugende tekstiler med hårete fibre som må males mange strøk før man har mettet stoffet. Vær tålmodig og ha nok maling tilgjengelig. Når tekstilen er ferdig malt og vokset vil den føles liknende lær å kjenne på. Les mer om maling på tekstil her.

 

Skal du bruke mørk voks?

Bruk aldri mørk voks rett på malingen uten å ha på 1-2 tynne strøk lys voks først. Fordi voksen trekker seg inn i malingen og vil ikke bli mulig å få av igjen dersom du har på for mye (isåfall må du male over).

 Har du mettet malingen godt med lys voks under, så kan du ha på den mørke voksen i tykt lag der den skal være. Tørk deretter av med ren, lofri fille(F.eks gammel bomullstrøye). Blir det for mørkt, kan du bruke den lyse voksen som ”såpe” og ”vaske” den av igjen der det ble for mye.

 

 Lykke til med dine maleprosjekter!

Hilsen

 Lise Erøy på Snekkerudbua

 

 


Del dette innlegget← Eldre innlegg Nyere innlegg →